Glavobolje zbog franaka

Bez autora
Jul 24 2011

Krediti u švajcarskim francima bili su najpopularniji kada je počela kreditna ekspanzija, jer su bili jeftiniji od onih u evrima. Pola sredstava od ukupne sume koje su banke pozajmile fizičkim licima iskorišćeno je za kupovinu stanova. U međuvremenu, vrednost franka prema evru je ojačala što je povećalo rate kredita i mnoge klijente dovela u situaciju da ne mogu da vraćaju kredite. Pre nekoliko godina kod građana Srbije nije postojala dilema u kojoj valuti uzeti kredit. Prema rečima Zorana Mihajlovića, kojem su banke sugerisale da uzme kredit u švajcarskim francima jer je bio jeftiniji od indeksiranog u evrima, sada, pet godina od kako vraća dug, on je veći za deset odsto. Švajcarski frank je u međuvremenu toliko ojačao da je reprogram ili konverzija takvih kredita postala nužda. "Eurobanka" sa više od 7.000 stambenih kredita i 200 miliona evra plasmana u svom portfoliju, ima oko 80 odsto kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Glavobolje zbog franakaGrađani koji su kredite uzeli u švajcarskim francima, sada imaju probleme sa vraćanjem duga, jer je franak ojačao prema evru. Reprogram ili konverzija takvih kredita jedino je rešenje za dužnike.

Krediti u švajcarskim francima bili su najpopularniji kada je počela kreditna ekspanzija, jer su bili jeftiniji od onih u evrima. Pola sredstava od ukupne sume koje su banke pozajmile fizičkim licima iskorišćeno je za kupovinu stanova.

U međuvremenu, vrednost franka prema evru je ojačala što je povećalo rate kredita i mnoge klijente dovela u situaciju da ne mogu da vraćaju kredite.

Pre nekoliko godina kod građana Srbije nije postojala dilema u kojoj valuti uzeti kredit. Prema rečima Zorana Mihajlovića, kojem su banke sugerisale da uzme kredit u švajcarskim francima jer je bio jeftiniji od indeksiranog u evrima, sada, pet godina od kako vraća dug, on je veći za deset odsto.

Švajcarski frank je u međuvremenu toliko ojačao da je reprogram ili konverzija takvih kredita postala nužda.

Vladan Vilotijević iz "Eurobanke" kaže da ta banka sa više od 7.000 stambenih kredita i 200 miliona evra plasmana u svom portfoliju, ima oko 80 odsto kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

"Svi klijenti koji su imali takve kredite, koji su bili povoljniji, sada imaju probleme i povećanu ratu za 25 odsto. Međutim, svim klijentima nudimo besplatnu konverziju u evre", rekao je Vilotijević.

Način za smanjenje rizika

Posle konverzije, novi problem je predstavljala Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, jer je zbog rasta evra porastao i dug u evrima. Prema našoj računici, poslednjih pet godina švajcarski franak je ojačao prema evru za 35 evrocenti.

Ukupna protivrednost kredita od 80.000 evra uzetih u švajcarcima je tako porasla za 25 odsto ili na više od 100.000 evra. Garancija i hipoteka na staru vrednost stana više nije bila dovoljna, pa je sledio novi upis u knjige, dodatna garancija za kredit, što je novi košmar za klijente.

"Nezahvalno je davati savet, jer je švajcarski franak najstabilnija valuta na svetu, evro klizi i zato klijenti koji su uzeli kredite u švajcarcima imaju problem sada", kaže Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

Uzelac savetuje budućim i trenutnim dužnicima da vežu svoje dugove prema valuti u kojoj primaju zarade i tako izbegnu dugoročni rizik.

Ideja guvernera za odobravanje dugoročnih dinarskih stambenih kredita bankari ne smatraju realnom, jer ne postoje dugoročni dinarski izvori koji bi bili plasirani za te namene. Druga teškoća u ovom trenutku su visoke dinarske kamate koje bi bile nepodnošljive na dugi rok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik